Kerkgebouw en historie

Dit kerkgebouw is gebouwd in 1940, en is in de plaats gekomen voor een kerkgebouw dat hier op 3 juni 1878 in gebruik is genomen. De pastorie dateert van 1931. Tijdens de oorlogsjaren is dit kerkgebouw als enige in Nederland gesloten geweest, omdat het tijdens de oorlog gebruikt is voor opslag van munitie voor het verzet. Het bord wat destijds aan de deur werd gespijkerd hangt nog in een van onze zalen achter de kerk. Naast de hoofdingang zijn nog kogelgaten zichtbaar vanuit de 2e wereldoorlog. In deze tijd stond ds. A.J.W. Vogelaar in de gemeente. Enige jaren geleden is het kerkgebouw geheel gerenoveerd waarbij geprobeerd is kerk en pastorie in oorspronkelijke staat te behouden. Ook bij de inrichting van het kerkgebouw is er rekening gehouden met de karakteristieke stijl van het gebouw.

Dit kerkgebouw is gebouwd in 1940, en is in de plaats gekomen voor een kerkgebouw dat hier op 3 juni 1878 in gebruik is genomen. De pastorie dateert van 1931. Tijdens de oorlogsjaren is dit kerkgebouw als enige in Nederland gesloten geweest, omdat het tijdens de oorlog gebruikt is voor opslag van munitie voor het verzet. Het bord wat destijds aan de deur werd gespijkerd hangt nog in een van onze zalen achter de kerk. Naast de hoofdingang zijn nog kogelgaten zichtbaar vanuit de 2e wereldoorlog. In deze tijd stond ds. A.J.W. Vogelaar in de gemeente.

Enige jaren geleden is het kerkgebouw geheel gerenoveerd waarbij geprobeerd is kerk en pastorie in oorspronkelijke staat te behouden. Ook bij de inrichting van het kerkgebouw is er rekening gehouden met de karakteristieke stijl van het gebouw.

Het Orgel
In 1997 werd dit instrument vervangen door een unit-orgel met elektrische tractuur, afkomstig uit een Geref. Kerk te Haarlem, gebouwd door A. Verduyn. De overplaatsing werd verzorgd door de heer E.H. Lamberink te Heemse.

Manuaal I:
Bourdon 16v
Prestant 8v
Gedekt 8v
Octaaf 4v
Fluit 4v
Quint 3v
Octaaf 2v
Spitsfluit 1v

Manuaal II:
Ged. fluit 8v
Prestant 4v
Openfluit 4v
Fluit 2v
Quint 1 1/3v
Octaaf 1v
Dulciaan 8v
Dulciaan 8v

Pedaal:
Subbas 16v
Gedekt 8v
Prestant 4v
Gedekt 4v
Prestant 2v
Dulciaan 16v